Nuffnang Advertisement

Monday, January 23, 2017

Suka makan


Minggu ni rasa free sikit. Jadi memang decide nak luangkan masa dengan anak2 jer. Kak Elly dengan En Win kalau hujung minggu memang akan keluar. Kitaorang jarang habiskan masa dirumah. Weekdays memang tak kemana. Jadi weekend lah kitaorang akan berseronok2 diluar.

Time makan jer lah dapat duduk bersama2. Waktu lain masing2 dalam bilik buat aktiviti masing2. Anak2 dah semakin membesar jadi gurau senda tu agak kurang sedikit. Rindu zaman diaorang masa kecik dulu. 

Kehidupan yang agak boring sebab masing2 banyak benda yang hendak difikirkan. Jadi memang weekend jer kitaorang dapat peruntukan masa bersama. Nak tunggu percutian pun setahun sekali jer :(


Kak Elly bukan seorang ibu yang rajin memasak. Tapi gagahkan diri juga sebab tak sanggup nak keluar setiap hari. Apa yang sempat jer masak. Janji perut anak2 dan suami dapat diisi. Alhamdullilah En Win dan anak2 tak cerewet dari segi makanan.

Sebagai isteri ini lah tanggungjawab yang kita kena pikul. Malas atau rajin tetap kena buat. Satu hari kita akan rindu nak buat ni semua bila anak2 dah besar dan berjauhan. Nanti tak ada siapa nak makan lagi masakan Kak Elly bila anak2 dah kawin...haha (emo sangat ni)

Kak Elly ni ibu yang tak pandai nak luahkan kasih sayang. Kak Elly agak garang berbanding En Win. Tapi dalam diam selalu tak sampai hati nak tolak permintaan anak2. Perangai Kak Elly sebijik macam mak, jarang luahkan tapi Kak Elly tahu betapa sayang nyer seorang ibu terhadap anak2nya.



Penat cari duit jadi memang untuk anak2. Makan lah korang sebab Kak Elly ngan En Win pun suka makan. Mahal sikit pun tak apa sebab kitaorang penat cari duit jadi ini pun salah satu reward untuk diri sendiri dan anak2. 

Dah segi makanan Kak Elly agak kurang berkira sikit. Makan lah selagi korang larat. Konsep Kak Elly dengan En Win makanan itu satu kepuasan...hehe. Jangan ingat kitaorang kaya pulak asyik makan sana sini. Konsepnyer ada duit kita belanja lah tak ada duit duduk diam2 kat rumah...gitu

Kalau tak makan pun duit tu akan habis ketempat lain jugak. Jadi kalau boleh tak nak tahan tekak. Betapa penatnyer nak cari duit jadi tak salah kalau dibelanjakan sikit untuk kepuasan. Itu konsep Kak Elly lah. Lain orang lain cara. Ada jer orang rasa bahagia jer makan kat gerai dari makan di restaurant. Itu semua terpulang kat diri masing2. 




Kak Elly suka makanan yang lengkap. Maksudnya ada appetizer, main dan dessert. Baru memberi satu kepuasan...haha. Melampau kan lepas tu gemuk bising. Kalau gi restaurant lah. Kalau makan kat mamak mana nak cari dessert bagai...hahaha

Dari kecik sampai dah ada anak seorang baru lah  rasa hidup senang sikit. Apa yang tak pernah rasa of course Kak Elly nak cuba. Jadi kalau nak sesuatu atau teringin sesuatu Kak Elly akan usahakan sampai berjaya. Kak Elly jenis orang yang akan buat sampai berjaya. Sampai boleh tercapai sebab Kak Elly tahu sesuatu benda yang kita cuba buat bersungguh2 insyaallah pasti boleh berjaya.Target tu penting dalam hidup. Target apa yang kita nak dalam hidup. 



Dulu waktu remaja ayat 'Buffet' pun tak tahu. Iya lah tak pernah dengar pun sejak kecik. Jadi bila En Win yang pura2 kaya tu ajak dating dan ajak makan buffet terus akak takut....hahaha

Kak Elly ni ada satu perangai pelik yang suka tengok kehidupan orang kaya. Suka tengok pakaian, kereta, rumah dan tempat2 mereka melancong. Suka jadi kan itu satu inspirasi yang Kak Elly akan cuba capai. Berpuluh kali gagal tapi akak ok jer janji dapat rasa sikit2 pun jadilah...hahaha

Sesuatu yang kita inginkan dan bila ianya tercapai ia memberikan satu kepuasan yang sangat luar biasa sebab kita sahaja yang tahu betapa susahnya untuk mencapai kepuasan. Macam Kak Elly cakapkan tadi setiap orang mempunyai pemikiran yang berlainan. Ada jer orang suka cara yang bersederhana dan tidak teruja atau letak apa2 target dalam hidup. Itu semua terpulang kepada kehidupan masing2.

Kak Elly jenis manusia yang suka letak target dalam diri supaya Kak Elly tahu bila sesuatu target itu dapat dicapai itulah kejayaan yang Kak Elly lakukan. Target naik beli rumah, nak melancong tempat menarik, bantu keluarga alhamdullilah dapat dilaksanakan. Banyak jer target dalam kepala ni tapi kita pilih mana yang boleh dicapai dahulu.




Target tahun ni nak letupkan Fame, nak melancong, nak bantu keluarga dan makan tempat mewah2....hahaha. Nak renovate rumah gaks, nak beli kereta gaks. Tapi dua target ni kena tunggu sampai Fame meletup.

Eh...padahal nak cite pasal makanan. Ni macam dah cite lain pulak...hahaha. Nanti2 kita sambng lagi



Monday, January 16, 2017

Maldives Day 4


Marah En Win aku tak habiskan entry Maldives. Amboi pembaca tegar dalam diam rupanya. Ker dia suka muka dia ada kat blog ni....hahaha.

Kecewa betul rasa hati bila dah menjelang pagi. 4 hari tak terasa langsung. Agaknya berapa hari lah kena stay kat sini baru rasa puas. First time budak2 pun tak nak balik. En Win lah ni tak sabar nak meneroka Bandar Male. Kalau dia setuju mesti kitaorang dah stay semalam lagi kat sini. :(

Sampai sekarang Yaya akan share gambar2 pantai di Maldives. Dia pun terlalu suka tempat ni. Tak tahu lah bila boleh datang lagi.



Sempat bangun awal pagi nak lihat Sunrise. Berkumpul kitaorang sekeluarga di Balcony luar untuk menikmati suasana pagi di Maldives. Terlalu cantik ciptaanNya

Kalau korang tanya Kak Elly tempat yang paling best setakat ni yang Kak Elly pernah bercuti, First of course Switzerland, Second Maldives dan Third Kota London. Percutian yang berbaloi dan meninggalkan 1001 kenangan walaupun agak mahal.

Kak Elly ada satu tempat yang nak sangat pergi iaitu Greece tapi bukan lah masa terdekat atau tahun ni. Perancangan untuk ketempat ni kena ambik masa setahun jugak....hahaha. Insyaallah....



Breakfast terakhir di Maldives. Setiap pagi kitaorang akan breakfast kat sini sampai memandang laut yang terlalu cantik. 



Sementara tunggu boat masing2 tak bercakap sebab bengang kena balik. First time kitaorang tak ada rasa teruja pun nak balik. Ini semua salah En Win tak ada extend stay.



Bye..Bye Centara Resort. Bye...Bye Maldives. Kalau korang inginkan kelainan datang lah kesini. Resort ni terlalu cantik. Berbaloi dengan duit yang dikeluarkan...hehe



Kitaorang sampai di bandar Male agak lewat. Jadi jalan2 dikawasan area hotel



Kak Elly stay di Loone Hotel. Semalam RM250.0 kalau tak silap. Depan pantai. Hotel biasa2 jer. Furniture agak antik dan agak berbau sikit...haha. 



Patutlah ramai ke Maldives akan terus balik. Tak ramai akan singgah di Bandar Male sebab barangan agak mahal. Semua barangan dalam USD. Macam tak masuk akal jer bila bayar secawan air yang berharga RM12.00



Untuk ke Bandar Male korang kena menaiki boat yang mengambil masa selama 15 minit. Cuaca memang panas lah. Tapi bezanya bila di resort tak rasa panas sebab permandangan cantik. Tapi di Kota Male rasa nak mengamuk jer....haha

Terus teringat office. Macam2 arahan akak bagi..haha. Mengamuk budak2 office "oooo kau kat Resort Maldives sikit pun tak whatsapp, sampai Male macam2 ya arahan suruh buat ya" hehehe



Ada dua pilihan sama ada nak naik boat biasa atau speed boat. Kitaorang pilih speed boat sebab tak banyak perbezaan dari segi tambang.





Macam ni lah rupa Kota Male. Tak ada apa yang special. Baju, perhiasan rumah pun tak ada yang cantik. Maka terjadi lah amukan sebab ini semua salah En Win sebab nak sangat kesini...haha

En Win rasa bersalah terus ajak kitaorang gi Pasar di Male untuk lihat ikan2 di pasar. Eh....pasar kat KL pun dia tak rajin nak pergi boleh pulak sibuk nak pergi pasar Male. Cuaca dah lah panas giler jadi kitaorang ambik keputusan balik ke Hotel.



Pujian harus diberikan. Bandar Male ni terlalu bersih. Tak ada baju pun tergantung2 kat setiap Apartment.


Bersihkan


Sampai jer hotel semua bantai tidur sampai petang. Flight kitaorang malam jadi sempat lah berehat2 di Pantai depan Hotel.


Seronok jugak lah walaupun kopi dia mahal...hahaha


Tamat lah sudah percutian kami Maldives. Percutian yang tidak akan kitaorang lupa sampai bila2. Percutian yang mengambil masa hampir setahun setengah untuk akak mengumpul budget.

Next percutian nak gi mana yek??






Friday, January 6, 2017

Maldives - Day 3


Cepat betul masa berlalu. Dah 3 hari kitaorang di Maldives. Esok petang dah nak balik. Rasa macam nak tambah sehari jer lagi stay kat sini. Memang ada kearah dan tambah sehari lagi tapi En Win tak setuju sebab dia sibuk nak jalan2 kat bandar Male. Bukan tak cukup tapi rasa sayang nak tinggalkan tempat secantik ni. Tak tahu bila boleh datang lagi kesini :( 

Kelainan bercuti kat pantai ni korang tak sibuk nak kesana sini. Percutian lebih tenang sebab tak kelam kabut nak melawat tempat sana sini. Tak sibuk nak shopping. Jadi masa dengan keluarga tu banyak lah terluang. Boleh lah makan lama2, lepak minum petang, swimming, buat aktiviti bersama dan macam2 lagi.

Cuma kat Maldives ni cuaca panas giler. Tapi kitaorang ok jer sebab boleh lepak mana2 restaurant untuk minum sambil budak2 swimming.



Pagi ni aktiviti snorkelling. 


Memang semua excited sebab pantai Maldives memang cantik jadi boleh bayangkan betapa cantik kat tengah laut nanti




Anak2 dah besar kalau dulu nak jalan pegang tangan memang tak dapat lah sebab masing berebut nak pegang En Win. Aku pun sama berebut ya...hahaha. Sekarang budak2 tu tak heran pun. Dulu aku selalu ugut anak2 kalau bagi mama pegang tangan papa nanti mama bagi swimming lama2...hahaha 



Dengan sekelip mata budak kecik ni menjadi hitam



Yaya ni susah sikit ajak bergambar sekarang sebab dia takut aku up gambar dia bila muka tak cantik...hahaha. Sebijik perangai aku tu. Dia kata Mama tak pandai edit. Mama kalau edit terus muka Yaya jadi kelabu...hahaha



Whale Shark Snorkeling Trip. Tapi sedih hari tu x ada whale shark pulak muncul kat kawasan tu. Dekat sejam lah kitaorang mencari. Elok lah tak jumpa akak bukan berani sangat pun. Terbayang jer Whale Shark tu gigit kaki anak aku...hahaha


Jadi snorkelling jer lah tgk ikan2 yang cantik giler kat situ. Aku jaga Yaya sebab En Win akan jaga adik. Tetiba Yaya hilang. Panik giler aku ya. Terjerit2 aku suh Win cari. Dekat 10 minit x jumpa Yaya. Serious semua panik sebab ramai kot berenang jadi tak boleh nak cari.



Rupanya dia ikut instructor kat situ. Gi tempat jauh. Nasib En Win nampak sebab dia naik atas boat untuk tengok dari atas. Lega giler waktu tu. 


Memang terbaik lah coral kat sini. Cantik giler yang buat aku terpegun. Terlalu cantik. Adik teruja tengok ikan colour2 macam Nemo tu. Terlalu cantik korang :)



Budak yang hilang tadi


Puas hati dapat snorkelling kat sini



Lepas snorkeling balik makan. Cantik kan gambar ni...haha



Ni pun cantik. Amboi bila gambar sendiri puji...hahaha



Hari ni kitaorang makan Japanese Restaurant. Lepas makan masing2 keletihan balik bilik bantai tidur berjam2.



Petang tu decide tangkap gambar banyak2 untuk dijadikan kenangan.


Irfan's family


Tak sangka sampai jugak kitaorang kat sini akhirnya. Bukan senang nak buat budget untuk datang kesini. Kena tahu apa kelebihan resort yang kita pilih sebab di Maldives hampir beratus resort korang boleh pilih. Kena cari yang terbaik dan apa yang korang belanjakan sangat berbaloi.


Ameera Danii


Kiddos


Wow topi besar berpisah tiada...hahaha




Kalau lah kaya macam Che Ta mesti i bawak photographer kat sini...hahaha



Waktu ni semua pujuk En Win untuk tambah sehari lagi stay kat sini. Semua tak sanggup nak tinggalkan tempat ni.


Me and Yaya


Tahun ni decide nak bercuti dekat2 jer tapi tinggalkan 1001 kenangan. Maksudnya nak percutian yang tak terkejar sana sini. Biar bayar sedikit mahal tapi berbaloi dengan apa yang kita akan dapat nanti.


Alhamdullilah dapat suami yang sangat memahami dan sentiasa support apa2 yang Kak Elly buat. 


Kalau ada rezeki memang nak bercuti setiap tahun dan di negara yang berlainan. Harap planning menjadi dan budget mencukupi...hahaha






cantik kan view kat sini


Gitu...hahaha



Lepas puas bergambar budak2 sambung swimming.


Sunset 


Malam ni budak2 bagi kitaorang peluang candle light dinner. Anak Kak Elly decide nak duduk bilik jer malam tu. So romantik sampai makan boleh tgk view yang cantik diiring dengan nyanyian yang merdu dari penyanyi kat situ. Terus akak jadi wonderland secara tiba2...hahaha

Nanti sambung lagi cerita hari terakhir di kepulauan Maldives.