Nuffnang Advertisement

Friday, July 21, 2017

Gild Coast Day 4, 5 & 6 (Harbour Town, Currumbin Wildlife, Brisbane)


Waktu Kak Elly pergi cuaca best sangat. Chill2 macam best jer jalan sana sini. Kitaorang memang tak rushing langsung nak pergi sana sini. Bila drive sendiri senang sikit nak bergerak.

Dari hari pertama sampai ketiga bawak budak2 punya tempat berhibur, hari keempat decide untuk shopping pulak. Harbour Town ni macam Factory Outlet lah. Banyak giler barang kat sini. Dah lah anak Kak Elly ni dua2 perempuan. Siapa ada list datang sini. Aku perhati jer gelagat diorang.



Tak banyak snap gambar kat sini sebab malas nak keluarkan camera. Semua kedai kitaorang masuk. Serious murah lah. 




Dah lah murah siap ada sales pulak tu. Yaya memang borong adidas sebab dia memang peminat kasut sport. Kasut Skechers mmg berbaloi beli. Kalau kat KL dalam RM500 kat sana RM180.00 jer.

Kitaorang mmg lepak kat sini whole day. Semua kedai kitaorang masuk. Huaaa kasut Converse pun cantik2. Satu keluarga borong. Tempat ni wajib pergi kalau korang datang sini. Cuma Kak Elly terkilan tak dapat beli pinggan mangkuk. Abg Toyib tak bagi sebab dia kata susah bawak nanti...huh.

2 keping jer gambar sempat snap...hahaha. Tak boleh focus ya kalau sibuk bergambar sana sini.




Day 5 kitaorang pergi Currumbin Wildlife. Ini pun tempat wajib pergi. Boleh tengok binatang2 kat sini ala2 Zoo lah. Ticket kat Elly beli kat sana jer sebab tak payah beratur panjang. Ada family package dalam RM200 rasanya utk 2 Adult 2 Children




Pemalas Koala ni asyik tidur jer....hahaha




Kitaorang memang pemalas nak berjalan. Jadi naik train jer lah. Tak turun2 sampai tempat kangaroo baru turun. Lepas tu naik train balik buat 2 pusingan...hahaha 




Wow pecinta binatang. Bagi makanan guna tangan jer. Hebat kan..haha



Huh...guna cawan pulak.




Ni pun penakut. Terjerit2 bila suh pegang.




Paling penakut. Tak nak dekat langsung. Dia kata nanti Kangaroo ni boleh bagi penumbuk. Yaya kata dalam cite cartoon Kangaroo akan bagi penumbuk bertubi2 kalau kita kacau dia. Eh...betul ker?? lepas tu En Win kata betul lah kalau dia rasa tak selamat dia akan bagi penumbuk terus. Bahaya ni...hahaha




Ni tak berani sangat sebab suka mengejar orang.




Perghhh macam adik beradik setelah Kak Elly pakai Ellfie Gold Serum...haha. Eh...betul lah garisan halus dah tak ada diwajah ya. Tak caya cubalah.




Kat Currumbin kitaorang lepak 1/2 day jer. Lepas tu terus sambung shopping kat Target. Ini pun tempat wajib korang kena pergi. Murah kalau nak cari baju untuk budak2. Kak Elly suka borong baju tidur. Kat KL mahal. Kalau beli kat Forever ker atau Cotton On sepasang dalam RM70.00. Kat sini dalam RM30.00 boleh dapat. Borong 12 helai terus. Untuk anak2 sekali Kak Elly beli. Cantik sikit malam2 kalau nak tidur. 

Lagi satu panties dan bra budak2 pun murah dan banyak design..haha. Mak2 macam ni lah, itu jer dalam fikiran. Nak harap kan suami mmg tak lah dia peduli. Toys pun murah ya. Diorang kan ada list, eh...jumpa pulak tu. Serious murah berbaloi beli kat sini. Aku perati jer diorang bawak seorang satu trolley. Tapi macam Kak Elly cakap kan tadi murah sangat. Shopping banyak2 pun tak sampai RM500.00




Tempat wajib pergi jugak setiap malam lepas dinner 




Sedap lah Churros kat sini. Hidang panas2 lepas tu anak beranak berebut2. Memang lepak lama sikit sebab ini malam terakhir kitaorang kat sini. Esok nak bertolak Brisbane pulak.




Brisbane

Perjalanan dari Gold Coast ker Brisbane dalam 1 jam jer. Kalau guna waze cari Brisbane City Hall. Area sini memang tempat shopping lah.




Best jugak kat sini. Semua murah2 gak. Tempat pun cantik. Kesilapan Kak Elly sepatutnya stay one night kat sini. Barulah dapat berjalan kan. Ini pergi pagi malam dah nak bertolak balik dah.



Pelik sangat ni boleh terapung. Adik siap raba2 kat bawah tu. Eh...Kak Elly pun macam tak caya jer...haha.














Tak banyak gambar kali  ni nak share. Biasalah dah tua2 ni nak bergambar pun pemalas. Jadi kesimpulan nya, siapa yang ada anak bawak lah datang sini. Memang rekemen sangat...itu jer nak cakap.

Akhirnya selesai entry Gold Coast..hebatnyerrrrr.

Thursday, July 13, 2017

Gold Coast Day 2 & Day 3 (Movie World, Sea World, Dream World)


Memang rancang percutian ni untuk khas untuk anak2. Tebus balik kesalahan kitaorang berdua yang terlalu busy bekerja. Sabtu dan ahad pun kadang2 tak ada masa untuk luangkan. Rasa bersalah jangan cakap lah. Especially bulan puasa hari tu dengan balik keadaan stress sampai anak2 nak tanya soalan pun takut. Very bad kan.

Orang tengok berniaga ni macam goyang kaki lepas tu duit masuk. Hakikatnya sampai tak cukup tidur memikirkan cara2 nak naik kan sales dan maintain kan business. 

Haritu balik dari Maldives ada duit balance yang tak guna. Jadi cepat2 Kak Elly guna duit tu untuk book flight. Jadi tinggal uruskan duit transport, hotel, makan dan jalan2.

By March Kak Elly dapat selesaikan semua bayaran kecuali duit makan dan shopping. Selalunya duit shopping Kak Elly akan ketepikan dalam RM1000.00 sorang untuk anak2 beli apa yang diorang inginkan. Tapi jarang habis sebab anak2 Kak Elly lebih excited nak naik roller coaster. Senang kalau buat budget awal2. Jadi kalau ada lebihan duit boleh simpan untuk percutian akan datang. Untuk Kak Elly dan En Win kitaorang tak ada budget untuk shopping pun sebab Raya banyak nak guna duit.





Hari Kedua kitaorang pergi Ke Movie World. Ticket Movie World, Sea World dan Dream World semua Kak Elly beli secara online. Mudah tak beratur nanti.

Nota Penting: Bagi yang tak ada transport pergi ke Taman Tema macam ni. Kak Elly cadangkan korang pergi ke Travel Agent Holiday Tours untuk mintak diorang sediakan package untuk pergi ketempat2 yang famous di Gold Coast. Diorang akan arrange kan ticket dan transport disana nanti. Rasanya harga sangat2 berpatutan. Transport akan ambik korang kat hotel nanti. Maknanya korang hanya uruskan flight sahaja. Sampai sana biar Holiday Tour uruskan. Kalau korang tak sewa kereta dan nak naik public transport terlalu mahal. Jadi cadangan Kak Elly korang ambik package terus. Dulu waktu pergi tahun 2010 mmg ambik package jer terus. Jadi senang korang prepare duit awal2.
  



Dah besar anak2 Kak Elly. Nak ambik gambar pun susah. Poyo sangat budak2 ni. Kalau dulu fikir macam mana nak besarkan diorang sekarang Kak Elly kena fikir masa depan anak2. Dari segi pelajaran Kak Elly dah kena fikir dari sekarang. Walaupun dua jer anak rasa nak muntak gak bila nak fikir macam2 perkara.

En Win jenis sempoi dia bukan jenis orang yang berfikiran jauh. Dia jenis redah jer apa yang akan terjadi. Tapi Kak Elly jenis orang yang suka letak target apa yang nak dibuat lagi 5 tahun akan datang. Sebab tu lah Kak Elly mudah stress...haha




Ini jer lah Kak Elly berani tangkap gambar sana sini. Nak ajak main Roller Coaster mmg tidak lah.




Eh....akak lagi




Anak Kak Elly ni dua2 perangai tak sama langung. Danea lebih cool dan agak poyo. Jenis semua benda nak bertanya. Very sensitive, suka bergaya dan seorang yang suka menyendiri. Adik jenis aggressive. Tak reti duduk diam. Dia tahu apa yang di ingikan dan agak degil.

Sekarang budak berdua ni tak ngam langsung. Bergaduh jer. Kalau duduk kat belakang kereta tu sampai aku terpaksa menjerit suh diorang senyap. Bergaduh benda2 bodoh. Penyanyi kesayangkan lah, pakaian lah, tarian lah. Eh...malas aku nak layan. 




Kak Elly mmg sampai2 jer kena menunggu diorang habiskan segala permainan. Lantak lah situ janji semua gembira




Alhamdullilah Kak Elly dapat suami yang sangat2 memahami. Walaupun ada jugak lah bergaduh perkara2 kecik. Tapi kejap jer berbaik balik. En Win ni jenis sempoi dan boleh bertolak ansur. Dia boleh handle anak2 kalau Kak Elly terlalu busy. Jarang lah merungut sebab masing2 faham tugas masing2. Dah 15 tahun perkawinan kitaorang harap sampai ke Jannah.




Semua permainan kat dalam ni budak2 main ya. Sakit jantung aku duduk kat bawah tu. Tapi diorang relax jer macam tak ada perasaan. Kak Elly suka imagine benda yang bukan2. Takut ikat tak kuat lah, nanti boleh terpelanting lah. Stress ya kat sana. 




Kak Elly memang rekemen korang bawak anak2 datang sini. Tapi makesure hati korang kental bila tengok diorang main game2 kat sini. Confirm anak2 korang gembira kalau datang sini.





Kak Elly lepak kat Movie World dari 10 pagi sampai 2 petang. Lepas tu terus gi Sea World pulak. Perjalanan ada lah dekat 30 minit dari Movie World ke Sea World.

Gold Coast ni masa paling sesuai korang pergi bulan 6 - 8 cuaca agak sejuk sikit. Bulan lain agak panas.






Sama jugak Sea World game semua roller coaster. Tapi jangan risau banyak jer permainan utk kids below 5 tahun. Cuma Kak Elly tak pergi jer lah.




Day 3 - Kitaorang pergi Dream World

Kat sini game lebih menakutkan. Sampai nak tengok pun rasa jantung berdebar2. Giler ker apa jenis games macam nak membunuh tu. Turun laju2, lepas tu terbalik lah, stop tengah2 tempat tinggi ni. Adui...giler lah diorang ni.




Geng rapat ni...huh



Tengah lepak2 sementara tunggu budak2 ni main akak nampak cat ni. Terus peluk2...hahaha






Suka kau ya 



Si Toyib ni pun boleh tahan bersuka ria








Ni paling tak sanggup tengok







Hari kedua dan ketiga mmg khas untuk budak2 lah. Panas gak bontot menunggu diorang habis main. Makanan halal mmg susah sikit nak cari kat dalam ni. Korang boleh bawak bekal sebab masuk mana2 taman tema diorang tak check pun.

Insyaallah nanti Kak Elly share lagi ya. Ini pun rajin sebab Kak Elly bosan buat kerja. Tiba2 rasa nak berceloteh.


Thursday, July 6, 2017

Gold Coast Day 1


Selamat Hari Raya uols. Cite raya tak ada yang menarik sebab sama jer setiap tahun. Balik Melaka lepas tu baru balik rumah mak dan abah. Cuma abah kelakar lebih tahun ni. Tak caya tgk video kat ig. Asyik mengusik mak jer...haha

Raya kedua Kak Elly curi masa untuk bercuti. Itu jer masa yang ada. Kalau dulu boleh jer bercuti bulan 12. Tapi sekarang bulan 12 banyak benda nak kena buat. Ada exhibition, Year End Sales dan macam2 lagi.

Kitaorang decide pergi Gold Coast. Actually Gold Coast Kak Elly dah pernah pergi tahun 2010. Waktu tu Yaya umur 7 tahun dan Ameera 5 tahun. Budak2 yang request nak gi Gold Coast sekali lagi sebab diorang terlalu suka tempat ni dan anak2 Kak Elly masih ingat memori waktu gi sana. Cuti ni pun untuk anak2 jadi kita ikutlah cadangan diorang.



Kalau korang ambik Air Asia terus akan turun kat Gold Coast. Tapi kali ni nak jalan2 kat Brisbane dulu. Jadi check kat Expedia, flight yang paling murah waktu tu Singapore Airlines. Dari KLIA korang akan transit kat Singapore lepas tu baru ker Brisbane. Perjalanan ambik masa dalam 7 jam. Transit waktu pergi lama gak kena tunggu dalam 2 jam 30 minit. Tapi balik transit 50 minit jer. Pandai2 lah korang pilih flight kat Expedia. Make sure korang kena tengok masa. Kadang2 tu transit dan perjalanan ambik masa yang lama. Jadi kena survey betul2.



Kitaorang sampai Brisbane pukul 10 pagi. Kak Elly memang dah book siap2 kat website car rental. So far yang terbaik Hertz lah. Siapa yang nak sewa kereta kat overseas makesure korang kena ada International License. Senang jer apply kat JPJ. Korang kena bayar dalam RM150.00. Boleh guna setahun. Tapi korang kena jugak bawak driving license Malaysia sebagai bukti. Bayaran hanya menggunakan credit card sahaja. Makesure credit card waktu book kat webiste sama dengan korang akan bayar kat counter nanti. Jangan pepandai bawak credit card lain mmg x akan diterima. Makesure nama orang yang book dan nama credit sama sebab korang tak boleh suka2 guna credit card isteri ya. Nak guna credit card isteri boleh tapi driving license pun kena nama isteri. Faham tak apa yang Kak Elly cuba sampaikan ni....hahaha




Ambik kereta SUV R4. Selesa nak letak luggage semua. Harga RM450.00 sehari (termasuk insurance). Rasanya berbaloi sebab transportation kat sini agak mahal. Lagipun senang nak bergerak sana sini. Undang2 kat sini agak ketat jugak lah. Makesure korang ikut.

1. Pakai tali pinggang termasuk passenger kat belakang
2. Ikut had kelajuan
3. Parking mengikut satu arah

itu jer akak ingat....hahaha



Perjalanan Brisbane ke Gold Coast ambik masa dalam satu jam sahaja. Cantik jer highway kat sini. Oh ya korang boleh book GPS jugak. Jadi senang nak jalan sana sini.


Kak Elly book Snergy Apartment di Broadbeach. Ambik 2 bedroom apartment. Alhamdullilah waktu check in diarong upgrade ke 3 bedroom apartment. Perjalanan 10 minit jer untuk ker Surf Paradise. Tapi kalau korang tak nak duduk apartment Kak Elly cadangkan korang duduk area Surf Paradise senang nak shopping dan banyak kedai makanan halal. Kak Elly book apartment supaya senang nak masak2. Di Surf Paradise melambak hotel korang boleh pilih.




Kat area apartment yang Kak Elly duduk ni banyak gaks tempat makan, shopping mall dan paling best permandang pantai. Waktu gi ni tak berapa sejuk sangat. Chill2 jer cuaca. 13 - 16C.




Hari pertama tak ada aktiviti pun. Just jalan2 area hotel dan Surf Paradise. Memang kali ni bercuti tak nak rushing pergi sana sini. 



Muda pulak muka husband I tak ada misai...muahahaha




Tujuan bercuti ni pun nak celebrate anniversary yang ke 15 tahun. Hebat kan sambutan anniversary kat overseas...muahaha. Dah tak boleh lagi honeymoon berdua. Baru cakap nak berjalan jer lelaju budak2 jerit nak ikut. kalau dulu boleh jer tinggal kat rumah mak mertua. Sekarang jangan harap lah.









Romantiknyerrrr #lovebanyakdalamhati #anakbengangkenaambikgambar
\



Rasa cun pulak gambar ni. Tu yang up banyak kali walaupun tempat yang sama. Lantak lah korang mata keatas sambil baca...haha. Kalau korang skip rugi ya sebab banyak info nak bagi ni.



dah penat berjalan lepak kopi2 kat San Churros. Tempat ni korang wajib pergi dan makesure korang makan segala chocolate dan churros kat sini. Terlalu sedap ya.




Dah kenyang baru lepak pantai. Pasir kat sini sejuk dan halus. Best jer.




Budak berdua ni bergaduh jer. Memasing dah besar. Kalau Yaya beli barang adik tak boleh ikut beli benda yang sama. Gambar IG kena sorang2 gambar berdua tak cool. Menyirap jer aku nengok. Tengah jalan kang aku dengar Yaya jerit. Adik pijak kasut dia sampai hitam. Aku malas nak ngamuk sebab kejap lagi korang tengok elok jer bergelak.




Area Surf Paradise



Wow laki siapa ni? bertuah lah bini dia...muahahaha




Waktu kitaorang pergi memang semua tempat tengah sales menggila. Murah. Semua $10 jer. Memang borong banyak baju untuk budak2 kat sana. Kak Elly borong baju tidur. Kat sini mahal sangat kat sana RM35.00 dah dapat sepasang yang cantik.






Budak2 ni tak ada kerja lain. Padahal baru melantak chocolate tadikan. Ni beli lagi. Tapi murah lah kat sana. 

Nanti Kak Elly share Day 2 ya. Berdoa lah sama2 agar akak rajin...hahah