Nuffnang Advertisement

Sunday, January 31, 2016

Masa dgn anak2

 
Kak Elly dan En Win mmg selalu rasa bersalah bila kitaorg x ada masa dengan anak2. Kitaorg selalu pastikan kalau salah seorg busy, sorang lagi kena bersama ngan anak2. Hari biasa mmg semua busy dgn tugas masing. Budak2 sibuk dgn aktiviti masing2. Mak dan bapak budak tak habis2 sibuk pasal kerja . Jadi weekend jer masa bersama. Itu pun kadang2 weekend Kak Elly kena gi office settled hal produk. Tugas hantar jaga anak memamg diserahkan kat En Win. Kadang2 hujung minggu En Win pulak busy jumpa client. Kak Elly pulak kena jaga budak2 ni. Kadang2 sebelum hujung minggu dah ckp awal2 "Pa sabtu ni i kerja u nak jumpa client hari Ahad jer ya".


Kalau ada masa terluang mmg guna cukup2. Lepak mana2 makan. Borak tentang kawan sekolah anak2 dan dgr segala aktiviti yang diorg nak cerita. Banyak kot aduan kena dengar...haha.
 

Selalunya weekend kalau masak tengahari, malam atau petang makan luar. Kadang2 whole day makan luar. Tapi x selalu lah selalunya mmg aku ngan En Win busy. Jadi bila ada masa mmg keluar dari pagi sampai petang. Kitaorang mmg jenis suka kopi2 sambil mkn sambil borak. Jadi permintaan anak2 selalu kitaorang akan turutkan. Malam selalunya kitaorang akan tengok movie. Ini jer yang dapat kitaorang buat bagi anak2 gembire
 

Kak Elly hari biasa mmg masak awal. Pukul 6.30pm kitaorang dah makan. Habis tuisyen dlm kul 10pm lapar balik. Jadi En Win yg rajin melayan goreng nugget atau buat roti bakar utk budak2. Mak budak penat dan terbaring atas katil. Esok bangun pagi tgk dapur macam kapal pecah. Tapi diam kan jer lah. Dah aku malas nak buat jadi redho lah mengemas pepagi buta.
 

Waktu ni En Win gi Guanzhou. Kesian tgk budak2 bosan bawak diorg jalan2 kat Bangsar Village. Budak2 dah besar ni seronok sikit berjalan sbb diorg dah pandai pilih makanan. Nak pulak 2 anak perempuan mmg tempat pilihan tempat baju dan make up.
 

Paberet si kecik Cup Cake. Dah lama tak buat cake. Barang2 cake terbuang macam tu jer sbb dah expired. Nak kena start balik ni. Atleast budak2 happy blh buat sama2. Masalahnya bila agaknya tu ya...muahahaha
 

Amboi...teruk sangat ni.
 
Adik ni weekend dah bertambah aktiviti. Selain Gymnastic dah joined class tarian hip hop pulak. Layan kan jer lah dia tgh minat kita sebagai parents support apa yang anak2 suka. Tapi tulah kena rajin menghantar. Jadi weekend nak bergerak jalan jauh2 pun susah. Dah lah sekenit ni tak suka ponteng. Kadang bergaduh2 dengan aku suh cuti...haha.
 

Adoi si remaja ni...hahaha
 
Awal persekolahan Yaya memberontak sikit sbb Kak Elly decide pindah kan sekolah baru. Prefer Sekolah Perempuan sbb Kak Elly tak yakin dengan diri sendri...hahaha. Of course nak yang terbaik untuk anak2. Bukan cakap sekolah campur tak bagus cuma Kak Elly lebih selesa kalau Yaya ditempatkan di Sekolah Perempuan sahaja.
 
Now dah semakin ok. Aktif dalam sukan bola jaring dan kadet polis. Memang minat dia dari dulu lagi. Semakin besar ni dah semakin senang nak handle. Dah tak gaduh2 macam dulu lagi. Dah kurang bertekak dengan Kak Elly. Yaya ni jenis senang dah handle. Suka memberontak tapi senang nak pujuk. Sekarang semakin open kongsi masalah di Sekolah. 



Us...penggila makanan



Kitaorg mmg suka makan. Biarlah duit habis asal perut kenyang. Selalunya kalau duit lebih sikit gi lah merasa mkn tempat mahal2. Kalau tengah bulan tu selalunya makan kat rumah jer lah...hahaha



Nak rekemen kat korang Rojak Singapore kat Ampang Jaya. Satu row dgn Nan Corner berdepan dgn 7 Eleven. Kuah dia sedap giler. Berlumpa makan ngan En win. Especially part telur ngan Kentang.
 

Hambar sekadar hiasan

Jangan cakap akak tak payung...ahaks!!










Friday, January 29, 2016

Wangian

Kak Elly ni blh di kategori kan org yang giler wangian TAPI di waktu malam sahaja...hahaha. Bunyi macam gatal jer, wangian di waktu malam. Tapi ini kisah benar. Suka wangi2 sebelum tidur. Seharian penat bekerja, balik kerja tak sempat mandi kelam kabut masak. Settledkan kerja rumah. Dah settled semua benda baru Kak Elly mandi. Me time kata omputih.



Actually garam ni En Win beli tapi dia pakai sekali jer. Bila cuba mandi guna garam ni rasa best giler. Kalau badan letih, sakit sendi2 korang cuba mandi air garam ni. Rendam dgn air suam lepas tu mandi. Biarkan beberapa minit lepas tu bilas. Confirmed korang akan rasa selesa giler. Tapi jgn lah mandi air garam ni tiap2 hari. Kak Elly selalu mandi sebulan 2 kali. Nak dekat2 period lagi best kalau mandi air garam ni. Tapi kalau nak lebih rasa aura, letak garam bukit ni dalam ais banyak2 dan mandi. Perghhh mmg x buat lah...hahah. tak berani mandi sejuk2.



Body wash pilihan. Aqua Kiss from Victoria's Secret. Guna body wash ni lepas mandi dah pakai baju pun bau still melekat kat badan. Fresh jer bau badan sendiri...hahaha. 



Ni pun wajib pakai. Dah tua2 ni kulit kering. Lumur satu badan...fuyooo wangi tak ingat. Sukanyerrrrrr. Tak caya gi beli kat Victoria's Secret. Confirm korang tergoda nanti. Bau best sangat2



Last wangian sebelum tidur. Spray body mist terus rasa seksi walaupun waktu tu pakai seluar batik. Sebulan pakai 2 botol. En Win kata aku giler tapi wangi...hahaha

Kak Elly ada habit suka cium badan sendiri. Takut org bau busuk...haha. Bukan badan sendiri, badan anak pun Kak Elly cium. Sampai budak2 stress. Kalau bau wangi rasa satu kepuasan. Kalau dtg mood giler cadar pun Kak Elly spray...haha. Rumah mmg sentiasa pasang perfume yg wangi tu. Masuk jer rumah terus tukar air dan letak wangi lavender. Terus rasa tenang. Bila tulis ni rasa macam org giler pulak...hahaha

Nasib baik habit pasang lilin dah lama hilang sbb tak ada masa nak beli dan cari lilin wangi2. Ingat nak cari balik lah.

Ok...itu jer nas sembang hari ni. Jgn cakap akak tak payung




Thursday, January 28, 2016

PERBEZAAN STOKIS DAN AGEN


Alhamdullilah...email non stop masuk nak jadi agen dan stokis Fame Cosmetics. Macam sotong tangan kat Filla reply satu2. Syabas kat korang semua sebab dah mula nak berniaga tambah pendapatan keluarga. Clap...clap...clap

Tapi ada juga yang kurang pasti perbezaan antara Stokis dan Agent. Ok...meh Kak Elly explain bagi semua faham dan korag boleh pilih lepas ni untuk menjadi agen atau stokis

Sebelum tu Kak Elly nak share sikit kenapa korang kena jadi agen/stokis Fame Cosmetics

1. Lipstick satu keperluan atau barang wajib untuk wanita
2. Mudah di jual
3. Harga murah (mampu milik)
4. Ada bermacam colour untuk pilihan customer

Stokis

Wakil bagi setiap negeri. Tetapi kena ambik dalam quantity yang banyak. Contoh: Anda memilih untuk menjadi Stokis negeri Selangor. Seluruh agen di negeri Selangor akan membeli dengan anda. HQ akan menjual produk mereka kepada stokis sahaja. Agen-agen tidak boleh berurusan terus di HQ. Agen kena membeli dengan stokis negeri mereka. Melainkan negeri itu tak ada Stokis baru agen berurusan dengan HQ.

Walaupun Stokis kena mengambil dalam quantity yang banyak tetapi stokis akan mendapat harga lebih murah berbanding dengan agen. Maknanya keuntungan stokis lebih besar dari agent. Stokis berhak menjual kepada agen dan menjual dengan customer2 yang menghubungi mereka. Stokis tidak semestinya ada kedai. Boleh juga berniaga dirumah.

Contoh: 
Untuk menjadi stokis anda perlu membeli 500 batang lipsticks dan untuk menjadi agent hanya dikehendaki membeli 50 batang sahaja. Korang nampak tak perbezaan dari segi quantity. Banyak kan. TETAPI harga stokis untuk sebatang lipstick hanya RM15.00 tetapi untuk harga agent harga sebatang lipstick RM20.00 

Keuntungan Stokis

500 batang X RM15.00 = RM7,500.00 (Modal)
Jualan RM29.00 (harga lipstick) x 500 batang = RM14,500.00

Kalau agent beli
RM20.00 X 500 batang = RM10,000

Insyaallah dalam masa yang singkat jer korang dah boleh buat keuntungan sebab semua agent akan melalui anda. Buatnya dalam negeri tu ada 20 agent bayangkan 20 agent beli terus dengan anda. Untung tak?? korang cuma keluarkan modal sekali jer. Tapi untung berkali2

(INI CONTOH HARGA BUKAN HARGA SEBENAR YA)


Agent

Untuk mereka yang baru nak berjinak2 dalam perniagaan Kak Elly sarankan korang jadi agen dulu. Mulakan dengan modal yang kecik. Tapi kalau korang pandai berniaga keuntungan yang kecik pun boleh jadi berlipat ganda.

Berniaga ni tak kisah lah korang agen atau stokis. Aslong korang pandai berniaga, Insyaallah keuntungan akan berlipat ganda. Contoh satu hari korang untung RM100.00 sebulan dah RM3000.00. Boleh bayar duit rumah dan duit kereta...hehehe. Kitaorang dulu pun berniaga guna modal yang kecik jer dan sekarang alhamdullilah dan semakin membesar. Bermula dirumah sekarang dah ada office dalam masa setahun boleh nampak keuntungan tu meningkat.

Keuntungan Agent

50 batang X RM20.00 = RM1,000.00 (Modal)
Jualan RM29.00 (harga lipstick) x 50 batang = RM1,450.00


Rasanya korang boleh faham tak Kak Elly explain ni. Tapi harga kat atas ni cuma harga contoh ya. Kalau korang nak tahu modal sebenarnya untuk menjadi Agen atau stokis Fame Cosmetics email famecosmetics.my@gmail.com nanti Kak Filla akan reply syarat untuk agen dan stokis nanti. Korang kena cepat ya...tempat dah tak banyak kosong lagi...:)

SELAMAT BERNIAGA!!

Wednesday, January 27, 2016

PENCARIAN AGEN DAN STOKIS FAME COSMETICS DI SELURUH NEGERI


Assalamualaikum..

Hari ni kami ingin memberi peluang untuk anda menambahkan pendapatan. Insyaallah sebagai agen dan stokis Fame Cosmetics anda dapat menjana pendapatan tambahan. Agent dan stokis di seluruh negeri sangat dialu-alukan kerana kami dah tak cukup tangan nak handle order customer lagi.  Dengan adanya agent stokis disetiap negeri ia memudahkan lagi untuk customer membeli terus dari anda sebagai agent dan stokis

Kami menghadkan 2 orang stokis di Johor, Sarawak, Selangor dan Kuala Lumpur. Manakala hanya 1 stokis diperlukan bagi setiap negeri.

STOKIS

KL - Penuh
KL - Penuh

Selangor - Penuh
Selangor - Penuh

Johor -
Johor -

Sarawak -
Sarawak -

Perak - Penuh
Terengganu - Penuh
Perlis -
Kedah -
Pulau Pinang -
Negeri Sembilan -
Melaka -
Pahang -
Kelantan -
Sabah -  

Agent-agent akan mendapatkan produk mereka dari stokis di negeri masing-masing sekiranya terdapat stokis di negeri tersebut. Bagi mana-mana agen yang masih belum ada stokis di negeri mereka, agent tersebut akan mendapatkan stock dari HQ



Buat masa ini kami menawarkan 5 colour untuk dijual



HQ akan membantu semua agen-agen dari segi penjualan, marketing dan akan meletakan contact no agen-agen di blog, fb dan instagram. 



Alhamdullilah dalam masa 3 minggu hampir 15,000 batang lipsticks sudah terjual. Pendapatan tambahan ini kami ingin share kan kepada semua agen-agen dan stokis yang berminat.  


Untuk memohon sebagai Agen atau Stokis sila email permohonan anda kepada :

famecosmetics.my@gmail.com SEKARANG!!


Nama:
No. Tel:
Kawasan Jualan:

Thursday, January 21, 2016

ALL 5 COLOURS ARE AVAILABLE NOW


Yehaaaa....Semua colour dah available. Korang dah boleh start order dan bayar sekarang. 


Candy, Nude, Desire, Party dan Fuschia


Harga

Semanjung Malaysia :RM29.00
Postage: RM6.00

Sabah/Sarawak: RM29.00
Postage: RM10.00


*Beli 5 Percuma Postage*


untuk order...Whatsapp

013-3760466




Gambar sekadar hiasan...ahaks

 Code: Party

Wednesday, January 20, 2016

Best ker Bisnes ni?


Bukan main kalau aku jumpa budak2 office lama, saudara mara atau kawan2 ker mesti diaorang akan cakap "tak lama lagi kaya lah kau macam Dato' Vida" Aku amin kan jer lah doa diorang tu...hahaha

Ingat senang ker nak jadi macam Dato Vida tu. Dato' Vida pun berapa kali gagal dalam perniagaan. Kutip pengalaman dari kecik. Sekarang baru nampak hasilnya. Kalau berniaga ni senang sangat nak jadi jutawan aku rasa melambak kot orang nak berniaga. 

Orang luar mmg tgk kehidupan orang berniaga ni senang jer. Boleh beli rumah samapi 22 juta. Itu dari mata kasar korang. Hakikatnya untuk maintain kan sesuatu perniagaan ni bukan perkara yang senang. Nak naik kan nama dalam perniaggan supaya dikenali bukan perkara yang mudah tapi kalau nak jatuh dengan sekelip mata boleh terjadi.

Kalau nak masuk dunia perniagaan jangan berangan boleh sekelip mata kaya. Luaran mmg nampak mudah tapi hakikat bukan seperti yang orang selalu sangkakan. Tak nak tunjuk contoh jauh contoh Ellfie Beauty cukup lah. Dalam masa setahun ni macam benda kitaorang buat. Promosi sana sini nak bagi orang lebih kenal Ellfie Beauty. Itu belum lagi kena fikirkan material, botol, kotak, stock, gaji pekerja, kebajikan pekerja, cara marketing dan lain2 lagi.  Non stop bekerja. Sampai hari Sabtu pun terpaksa datang ke office. Anak2 dan suami buat masa ni kena lah memahami apa yang kitaorang cuba lakukan.

Hari ni korang tgk melambak order. Ada yang siap congak keuntungan sekotak tapi rasanya tak ada orang congak berapa agaknya expenses bulanan dan duit untuk rolling. Aku bukan mengeluh cuma nak korang tahu best ker tak best berniaga ni. Untung best lah kalau tak untung pitam...hahaha. Tapi tulah bila orang tgk pernigaan kita maju jer terus cop kita banyak duit, kita dah kaya. Bila mintak kita tak bagi senang cop kedekut atau dah kaya berlagak sombong. Hakikat sebenarnya bukan begitu. 

So far alhamdullilah Ellfie masih boleh bernafas lagi Kitaorang ni bukan berpengalaman sangat dalam pernigaan tapi belajar dari bawah dan dengar tunjuk ajar orang yang berpengalaman. Ada keuntungan sikit pun kitaorang dah happy sangat. Tak nak target terlampau jauh takut tak tercapai nanti frust pulak.

Nak berniaga ni kena cekal tak boleh cepat patah semangat. Nak pulak kitaorang bertiga ni kawan baik lagi bertambah susah nak handle perangai. Tapi dalam perniagaan ni kenalah professional. Kalau kau bagi cadangan 2 orang kawan lain tak setuju kena lah terima. Jangan tiba2 rasa nak blah dari company pulak sebab idea kau orang tak terima...hahaha. Siapa kata kitaorang tak pernah bertekak, selalu bergaduh2 kat wassap tu. Tapi waktu tu jer lah bergaduh pun pasal bisnes. Lepas settled berborak macam biasa balik.

Aku mmg respect orang yang berniaga ni boleh kaya raya. Maknanya dia kaya sebab usaha dia sendiri. Bukan sebab bisnes keluarga yang memang dah sah2 maju. Bagi aku dia nak menunjuk ker, dia nak berlagak ker lantak lah situ. Duit dia sukahati dia lah. Diorang berlagak pun dalam masa yang sama banyak kot membantu anak yatim dan orang yang kurang bernasib baik.

Kata orang 3 tahun pertama ni mmg agak sukar sikit untuk stabil kan diri dalam perniagaan. Duit banyak habis untuk rolling dan marketing. Mmg betul, 3 tahun pertama macam2 korang kena fikir. Macam mana nak kembangkan bisnes, macam mana nak kasi orang tahu dan kenal pasal bisnes yang korang buat. Cakap senang nak buatnya bukan senang. Perniagaan skincare dan cosmetics lagi susah sebab pesaing terlalu ramai. Tapi korang kena yakin rezeki yang Allah beri. Rezeki tu sentiasa ada tapi usaha pun kena jalan seiring.

 Best ker tidak bisnes ni...jawapannya best kalau untung dan tak best kalau rugi. Nak jadikan dia best kena cuba dan cuba sampai berjaya. Jangan putus asa.

Monday, January 18, 2016

Paris Day 1 & 2


Dari Amsterdan ke Paris kitaorang naik train. Perjalanan ambik masa dalam 3 jam. Kalau korang travel dalam Europe country tak perlu check kastam. Jadi tak perlu pergi awal. Setengah jam sebelum bertolak pun tak apa. Oh ya..train ni korang boleh naik kat Amsterdam Central. Boleh beli ticket ni secara online EuroStar Train . Kalau nak dapatkan ticket murah makesure korang book seawal yang mungkin. Tapi Kak Elly tak book online, Kak Elly book kat Boustead Travel jer. Diorang boleh uruskan. Harga sama jer dengan online. Ni contact no Boustead Travel: 03-20316001.

Harga train untuk Adult Euro 51.00 / Children below 12 Euro 29.00 (harga tak sama. Kalau book lagi awal akan dapat lebih murah)



Perjalanan ambik masa 3 jam, makesure korang dah makan siap2 sbb dalam train cuma ada small cafe jer. Kalau nak coffee2 jer boleh lah.

Actually from Paris Station dekat giler kot dengan hotel yg kitaorang book. Tapi disebabkan tak pandai sangat lagi, maka terjebak naik van Euro 50. Tapi oklah semua orang boleh naik satu van tu. Tak perlu ambik 2 teksi.


Sampai2 semua kelaparan. Masak nasi dan panaskan kari dalam periuk. 

Di Paris, Kak Elly book apartment Hotel Des Comedies.. Ada 3 katil Queen Bed. 2 tingkat. Tapi pelik sebab apartment kat sini tak ada dapur. Just katil jer...hahaha. Lantak lah duduk pun dua hari jer. Dapatlah masak nasi dan panaskan lauk. Nasib baik bawak pinggan waktu datang haritu. Harga untuk 2 malam Euro 636.00. Mahal nak mampus. Hotel bersih dan tak terlalu kecik. Paling best dekat giler dengan station. Jadi memudahkan kitaorang untuk bergerak.

Kalau ikutkan hati mmg Kak Elly tak nak pergi Paris ni. Tapi kesian kat anak2 nak sangat tgk Eiffel Tower. Since dah lalu kitaorang singgah jap dalam 2 hari. Paris ni rakyat dia tak berapa friendly. Makanan halal pun susah nak cari sikit. Station LRT dia giler hancing. Macam tak terjaga sangat bandar diorg ni.

Seminggu sebelum bercuti haritu kecoh sebab Paris kena bom. Tapi tawakal jer lah pergi sana. Mintak dipermudakan segalanya. Alhamdullilah tak ada apa berlaku.



Dah kenyang makan rehat jap. Lepas tu baru kitaorang bergerak ke Eiffel Tower. Nak tgk suasana waktu malam kat sana.

Tapi kitaorang untung lah waktu pergi ni. Ada persidangan apa ntah jadi train boleh naik secara percuma selama 2 hari. Selamat duit I...hahah



Terkejutlah jugak lah muka anak2 aku bila first time nampak Eiffel Tower



Kalau korang pergi waktu malam boleh lah nengok Eiffel Tower ni bertukar2 colour



Malam tu jalan2 kat area situ jer lah. Nak gi mana pun. Kat Paris ni shopping mall diorang tutup awal. Pukul 6 ptg kebanyakan kedai dah tutup. Lagipun tak berani nak merayau sangat sebab kejadian letupan bom tu baru berlaku.



Esok pagi repeat lagi datang sini. Big bus tour kena ambik kat area ni


Sempat bawak kotak Ellfie kat sini. Ellfie bertemu Eiffel...hahaa


Kak Elly mmg dah uruskan awal2 baju untuk anak2 pakai kat Paris. Nak bergambar kat Eiffel Tower. Kena pakai cantik2 sikit sebab gambar ni nak frame besar2 nanti.

Gambar pilihan untuk di frame kan nanti. Nasib Radie rajin melayan...haha



Macam artis...haha



Nyampah Radie malu2 suh peluk Filla. Puas aku suruh bertentangan mata tapi tak nak. Habis merah muka Radie menahan malu...hahaha



Tengok couple ni..muahahaha. Sampai terangkat kaki



Matilah nak gambar romantik sangat



En Win dah bising2 kat aku waktu ni. I tak peduli hari tu pergi semua gambar tak cantik. Kali ni pergi i nak makesure gambar meletup.



Layan kan jer lah perangai orang berusia ni ya. hahahahahahah



Papa dan adik





Yaya ni dah semakin remaja gambar suka sangat control2. Peluk2 pun malu. Jangan nak ngada2. Pagi2 depan sekolah En Win paksa dia kiss pipi laju2 dia kiss lepas kelam kabut masuk sekolah. kadang2 En Win suka usik suruh dia kiss satu muka...hahaha



Dah puas bergambar kat Eiffel Tower, marilah menuruskan perjalanan di sekitar Paris




Kiddos


Singgah beli souvenir. Satu jer lah aku puji banyak2 negara aku pergi souvenir kat Paris paling murah. Euro 1 korang dah boleh beli key chain.

Wow...hensem nyer lepas kena kiss dengan princess...haha



Ini jer lah best kat Paris ni. Eh...ada lagi shopping kat sini pun best. Branded item berbeza sangat dengan harga di KL. Especially LV dan longchamp.



Macam biasa kitaorang beli online ticket untuk naik big bus tour. Tapi sayang tempat melawat haritu banyak tutup. Dapat round2 dalam bus jer. Banyak tempat pelancong tutup sementara waktu sebab kes letupan hari tu.



Tak dapat turun pun tak apalah. Dapat jugak budak2 dan mak budak cuci2 mata tgk building kat sini







Kat sini building mmg cantik2 dan unik. 










Ok nanti Kak Elly free sambung lagi ya.